O metodě

18.08.2014 15:57

 

TSM neboli fekální transplantace je metoda poměrně stará, údajně byla používána již ve 4 stol. n. l. při léčení otrav jídlem. Dnes byla znovuobjevena a oficiálně se jí už léčí nemoci střeva, např. Crohnova choroba (zde obvykle stačí i jeden přenos).

Hlavní princip spočívá v tom, že ve střevech sídlí asi 90 % imunitního systému; s přenosem stolice dochází k přenosu střevní mikroflóry – imunitního systému. Imunitní systém dárce nahradí imunitní systém pacienta.

U závažných a chronických onemocnění je zapotřebí přenos několikrát zopakovat.

 

Žel na jiné nemoci (př. chronickou kandidózu, atopický ekzém ad. jmenované níže) vám tuto metodu ve zdravotnických zařízeních aplikovat odmítnou. Přenos však lze celkem jednoduše provést i v domácích podmínkách, jen je zapotřebí mít asistentku (ideálně zdravotní sestru), která bude obsluhovat hydrocolon. Výhoda domácího přenosu spočívá v tom, že se přenáší celý obsah střev (v nemocnici je to jen malý kousek stolice), takže šance na uchycení mikroflóry je mnohem vyšší.

Nevýhoda je, že pokud chcete mít jistotu, že dárce nemá v těle parazity nebo není nositelem infekce (např. žloutenky), musíte na vlastní náklady nechat jeho stolici laboratorně vyšetřit.